Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: cum scapi de datorii, fără să le plătești

de: Alexandru Puiu
16 08. 2021

Legislația din România este destul de ciudată uneori, mai ales când vine vorba de prescrierea unor fapte sau datorii. Partea bună este însă că, odată cu aceste tertipuri legale, proprietari de apartamente pot ajunge să aibă ceva de câștigat.

Asociațiile de proprietari din România funcționează în conformitate cu o lege. În bucata respectivă de legislație, însă, nu se menționează ce se întâmplă cu datoriile celor care nu vor sau nu-și permit să le plătească. Este vorba, în principal, de datorii generate din exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune. Din cauza lacunei legislative de mai sus, prescrierea acelor datorii se realizează în conformitate cu termenul general stabilit de Codul civil.

Când se prescriu datoriile, ca să nu le mai plătești

Codul civil în vigoare (Legea nr. 287/2009) stabilește un termen general de prescripție pentru datorii. Concret, „termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”, scrie în Codul civil.

Cu alte cuvinte, în cazul datoriilor către asociația de proprietari, se folosește același termen de trei ani. Motivul are legătură cu faptul că, în legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nu este stabilit în mod explicit alt termen. Astfel, datoriile către asociația de proprietari se încadrează în termenul general de prescripție.

În final, asociația blocului ar fi bine să ia foarte în serios recuperarea datoriilor de la un locatar în termen de trei ani. Dacă nu reușește acest lucru în termenul cu pricina, ele pot fi trecute la pierderi. Pur și simplu, nu se mai pot recupera.

În teorie, același termen de prescripție, respectiv cel de trei ani, se aplică și datoriilor la furnizorii de utilități, gaze, energie electrică, telecomunicații. Diferența este că aceștia nu așteaptă până aproape de împlinirea termenului de prescripție pentru recuperarea datoriilor, ci acționează din timp, fie prin încetarea furnizării serviciului, fie prin apelarea la o firmă specializată în recuperare creanțelor.